VRIJHEID is een groot goed, dat ben je vast met me eens. Dit jaar vieren we als land 75 jaar vrijheid na de Tweede Wereldoorlog. Al bijna een mensenleven lang is hier geen oorlog en leven we in een van de meest vrije landen van de wereld. Dat is best bijzonder, ook al zijn we er zo aan gewend dat we het gewoon vinden.

VRIJHEID is dit jaar ook het thema van Internationale Vrouwendag op 8 maart. Helaas is vrijheid, op allerlei gebieden, iets waar ontzettend veel vrouwen op deze wereld alleen maar van kunnen dromen. Op de site lees ik:

‘Al jarenlang strijden vrouwen voor zelfbeschikking, individuele rechten en vrijheid.
Vrijheid van vrouwen dient niet onderhandelbaar te zijn maar een vanzelfsprekendheid.’

In vergelijking met wat zoveel vrouwen elders op de wereld doormaken, hebben de meeste vrouwen in Nederland niets te klagen, Maar desondanks  is er toch ook hier zeker nog een slag te maken.

 

VOOROORDELEN

Voor vrouwelijke ondernemers zoals jij en ik is VRIJHEID sowieso heel belangrijk, waarschijnlijk was het zelfs je belangrijkste reden om zelfstandig te worden. Maar hoeveel vrijheid ervaar jij in de praktijk? Herken je het dat jouw bedrijf een ‘bedrijfje’ wordt genoemd en wat doet dat met je? Of breng jij met je onderneming maandelijks meer binnen dan je partner met zijn goede baan en durf je daar eigenlijk niet voor uit te komen vanwege alle vooroordelen in je omgeving?

Helaas zijn we nog niet van de vooroordelen af en mijns inziens heeft dat ook alles te maken met vrijheid. Het gaat daarbij om de VRIJHEID te mogen doen en uitblinken in waar jij goed in bent en waar je energie van krijgt. En daarin serieus genomen te worden.

Maar… is het alleen je omgeving die ervoor zorgt dat je minder vrijheid ervaart dan je zou willen of zit dit eigenlijk in jezelf? Die ‘VRIJHEID te mogen doen en uitblinken in waar jij goed in bent en waar je energie van krijgt en daarin serieus genomen te worden’, gun je die eigenlijk wel aan jezelf? Durf je daar echt voor te gaan staan? En durf je los te laten wat jouw vrijheid in de weg staat?

 

VERLANGEN

Zeker als je al wat jaren bezig bent en het nieuwtje eraf is, kan het zomaar zijn dat de sleur is gaan overheersen. Of, erger nog, dat je je opgesloten voelt in je bedrijf. Je móet door, maar wordt er niet meer gelukkig van. Omdat je niet (meer) doet wat jou energie geeft. Ik herken dat heel goed van de tijd dat ik in mijn vorige bedrijf wél succesvol maar niet gelukkig was. Dat is heel lastig, want bijna niemand begrijpt je onvrede. En naarmate je ouder wordt ga je er steeds meer moeite mee krijgen dat je beste jaren opgeslokt worden door je bedrijf. Jaren waarin je VRIJ wil zijn om je HART te volgen, omdat je inmiddels weet wat je waard bent en dat er méér is dan ondernemen!

Bij de Persoonlijke Kracht test waarmee ik werk, wordt in de uitslag ook zichtbaar hoe hoog het verlangen naar vrijheid bij de invuller genoteerd staat. Ik scoor zelf heel hoog op de kleurfamilie zwart-wit, die staat voor ‘onafhankelijkheid en continuïteit’. Mijn grootste kracht wordt weergegeven door de kleur antraciet, wat staat voor ‘de ervaren rots in de branding’. Verlangen naar VRIJHEID blijkt mijn grootste ‘drive’ te zijn en dat verbaast mij niet. Ik bepaal ontzettend graag zelf wat ik doe, wil vrij zijn in mijn keuzes, ben graag op mezelf om op te laden en vraag niet snel om hulp (wat dus ook een valkuil is…). Vrijheid om mijzelf te zijn was voor mij niet vanzelfsprekend, daar heb ik voor moeten knokken (vooral ook met mezelf) en daar heb ik echt keuzes voor moeten maken.

VRIJHEID heeft dus echt mijn HART, het is daarom niet zo vreemd dat ik hier nu andere vrouwelijke ondernemers in begeleid. Ik help jou ontdekken wat jouw grootste kracht is als ondernemer en waar jij heel gelukkig van wordt. En ik help je keuzes maken om te bereiken wat voor jou echt ondernemen in vrijheid is: doen waar jij goed in bent en waar je energie van krijgt, met voldoende ruimte voor een waardevol privéleven naast je onderneming, dat is VRIJHEID!

 

INSPIRATIESESSIE

Zullen we daar ‘s over doorpraten? Je bent van harte welkom op een ‘van HART tot HART’ inspiratiesessie. Je krijgt dan een uurtje één op één mijn volledige aandacht voor jouw verhaal én een aantal zeer bruikbare tips voor ondernemen in VRIJHEID. Aanmelden en meteen een datum kiezen kan met onderstaande button.

Graag tot ziens!

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.