17 juli 2020

VAKANTIETIJD

Het is zover, vanaf vandaag hebben in alle regio’s van ons land de schoolgaande kinderen zomervakantie! Het was een raar schooljaar, al snel na de periode dat de kinderen wegens de lock-down thuis waren, zijn ze nu thuis vanwege de vakantie. 

Hoe is dat voor jou? En hoe wordt jouw zomervakantie? Wordt dat zes weken met de kinderen thuis (mocht je die hebben en ze nog thuis wonen) en ondertussen proberen je onderneming enigszins draaiend te houden? Of ga je nog weg en neem je even afstand van je bedrijf? Of ga je weg, maar werk je door op afstand?

Wij hebben al vele jaren geen thuiswonende kinderen meer en gaan daarom graag op pad vóór de eerste regio zomervakantie heeft. Dan is het nog zo heerlijk rustig, kunnen we weer helemaal opladen en werken we lekker door als de rest van NL op vakantie is. Maar dat is dit jaar anders, want uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen dit jaar thuisblijven. 

ITALIË

Onze vakantie zit er alweer op! We waren een van de weinigen die toch naar het buitenland gingen. Als je me een beetje kent, weet je dat ik stapel ben op de Italiaanse regio Le Marche. We hebben daar een (geheim…) plekje waar we al jaren kamperen met onze Holtkamper vouwwagen, ons ‘tweede huis’ 😉 Het is daar sowieso altijd heel erg rustig, vandaar ook dat we het aandurfden, maar nu was het wel héél stil. En dat vinden wij heerlijk, dus we hebben volop genoten!

Ik was van plan om in alle rust het afgelopen jaar te evalueren en nieuwe ideeën te bedenken voor mijn bedrijf, maar dat wilde niet zo lukken. Het daar zijn is zó anders, dat er even helemaal niks was, alleen rust. Dat was heerlijk én ook erg nodig! 

De afgelopen twee jaar waarin ik het roer volledig omgooide, mijn bedrijf verkocht, we een huis lieten bouwen, twee keer binnen 5 maanden verhuisden naar de andere kant van het land, ik hard gewerkt heb aan de 2.0 versie van HART voor je bedrijf, om maar wat te noemen. Mooie dingen, maar eigenlijk was er geen rust om alles te verwerken. En dat was er daar in Italië wel! 

SOCIAL MEDIA

Wat wél altijd doorgaat tijdens mijn vakantie, is de social media. Gelukkig vind ik dat leuk om te doen, dus dat was geen straf. Mocht je het gemist hebben, dan deel ik hier een paar Italiaans getinte berichten voor je die ik tijdens mijn vakantie geplaatst heb, om een beetje in de vakantiestemming te komen.

 

22 juni: VAKANTIE?

Ga jij op vakantie dit jaar? Wij wel, momenteel genieten we van het heerlijk relaxte Italiaanse leven in Le Marche, al jaren onze favoriete bestemming.

Twee jaar geleden waren we hier voor het laatst (vorig jaar helaas niet vanwege de verhuizing) en was ik nog volop bezig met mijn andere bedrijf. Ik was toen ook tijdens vakanties altijd aan het werk, ondanks dat ik personeel had, het stopte nooit en er was altijd stress… Wat een verschil met nu! Vanmiddag deed ik hier achter de laptop een leuke cursus voor mijn bedrijf. ‘Moet je nog steeds zoveel werken?’, was de veelzeggende vraag die de campingeigenaar me stelde. Mijn antwoord? ‘Nee, gelukkig niet!’

Ik doe nu wat ik het liefste doe en wanneer ik dat wil en waar ik dat wil. Dat is geen werken, maar genieten!

Hoe is dat voor jou?

 

26 juni: HART voor je bedrijf. 

HART voor je bedrijf, heb jij dat ook? Wat zeg je, natúúrlijk, domme vraag?

Gisterochtend kreeg ik deze cappuccino in Montottone (Le Marche, Italië). Smaakte heerlijk, want was met liefde gemaakt. En dat was vooraf al zichtbaar door het hartje van cacao. 

De bar annex pizzeria waar we deze koffie dronken wordt gerund door een vrouw, Rosita. Ik schat haar rond de 45. We kenden haar nog niet, hoewel we hier in de afgelopen jaren al vaker waren geweest. Ze viel op door haar hartelijkheid en vrolijkheid richting ons, twee van de zeer weinige toeristen die hier momenteel zijn. Meteen viel op dat Rosita HART heeft voor haar bedrijf. We hebben daarom meteen gereserveerd om diezelfde avond op haar prachtige dakterras een pizza te komen eten. 

En wat denk je? Rosita was die avond nog steeds aanwezig, ze had een lange, warme dag achter de rug. Maar dat was niet te merken, ze was nog net zo vriendelijk als ‘s morgens. Ik denk zomaar dat ze doet wat volledig bij haar past, ze geniet van haar werk, dat zie je, dat voel je en dat proef je.

Nu nog een keer mijn vraag. Heb jij ook HART voor je bedrijf? 

 

29 juni: CONTRADA LIBERATA

Gevonden: Contrada Liberata, Road to Freedom!

VRIJHEID, ik ben er gek op, maar dat was je vast al opgevallen;-). Vrijheid in ondernemerschap, om te doen waar mijn HART het hardst voor klopt. En daardoor ook vrijheid voor wat er écht toe doet in het leven. 

Te lang voelde ik me gevangen in mijn goed lopende bedrijf, gevangen in de race naar steeds maar meer. Meer klanten, meer personeel nodig, ook iets meer winst onderaan de streep, maar door meer personeel nog méér klanten, dus nog meer personeel nodig, meer verantwoordelijkheden enzovoort. En daardoor vooral ook steeds meer stress. Deze manier van bedrijfsvoering bleek totaal niet bij mij te passen, ik werd er steeds ongelukkiger van en verlangde er steeds meer naar mijn weg naar de vrijheid te vinden… Uiteindelijk vond ik die weg in mijzelf, door aan de slag te gaan met wat ik eigenlijk diep in mijn HART al wist. Maar het vraagt veel moed die weg in te slaan.

Waarvan zou jij dolgraag bevrijd willen worden? En weet je de weg?

Deze Contrada Liberata is er één die steil naar beneden gaat. Er staan dan ook, echt  Italiaans, tig waarschuwingsborden aan het begin. Maar wat voel ik me iedere keer weer vrij als ik vanaf deze weg naar beneden sjees van de heuvels af het dal in! 

 

4 juli: VIA  ROMA

Welke weg ga jij als ondernemer?

Dat het eeuwenoude gezegde dat ‘vele wegen naar Rome leiden’ heel waar is, wordt steeds weer bevestigd als wij in Italië zijn. Een paar jaar geleden ben ik begonnen de bordjes vast te leggen, het is nu een sport geworden om weer een nieuwe te ontdekken. 

Maar weer even terug naar jou. Welke weg kies jij? En hoe maak je een goede keuze als er zoveel wegen zijn? Of hobbel je maar gewoon door en zie je wel waar je uitkomt? 

Om in Rome te komen moet je wél één van de Via Roma’s nemen. 

Om jouw doel te bereiken is het ook handig de juiste weg te kiezen, toch?

 

9 juli: TERUGKIJKEN EN DÓÓR

Als een van de weinigen dit jaar hebben wij het gedaan: kamperen in Italië! Het voelde vooraf alsof we verantwoording moesten afleggen, heel vreemd. Natuurlijk gingen we niet over één nacht ijs en zijn we beslist niet onvoorzichtig of onverantwoordelijk geweest. En wat was dit een goede keuze!

Het was geweldig, juist ook omdat het zó rustig was (we waren grotendeels de enige gasten op de kleinschalige camping) en sowieso is Le Marche al dunbevolkt en niet toeristisch.

We zijn weer thuis en kijken terug op een heerlijke tijd! Ik was van plan van alles te gaan bedenken, te reflecteren, nieuwe plannen te maken voor mijn bedrijf, maar dat is niet gelukt. Als we daar zijn is er verder helemaal niks, alleen maar genieten en opladen. En dat was hard nodig na twee heel intensieve jaren.

Maar ik ben er weer en sta meteen weer in de actiestand, vol energie om aan de slag te gaan. Ik heb weer plaats in mijn programma voor enkele vrouwelijke ondernemers op een kruispunt, om ze te helpen ontdekken waar hun grootste kracht zit en hoe ze dit kunnen inzetten voor vrijheid en een waardevol leven. Welkom!

 

FREEDOMCALL

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.