22 december 2020

FINALE

Met de kerstdagen voor de deur zijn we aangekomen bij de finale van het veelbewogen jaar 2020. Je kijkt vast veel terug deze dagen, naar wat goed ging en wat niet. Wat is je conclusie? Was 2020 een succesvol jaar voor jou? Hoe succesvol voel jij je aan het van dit jaar?

 

SUCCES

Natuurlijk heeft dat alles te maken met jouw definitie van succes. Op internet vind ik als omschrijvingen van succes onder andere ‘het slagen van een opzet’ en ‘een gunstige afloop of resultaat’.

Succes heeft dus alles te maken met het doel dat je jezelf gesteld had. Of je dat bereikt hebt. Dán kun je jezelf succesvol noemen.

Toch werkt dat vaak nét wat anders in de ondernemerswereld. Bij succesvolle ondernemers wordt meestal gedacht aan degenen die het echt gemaakt hebben, die aanzien genieten en veel winst maken. Toch?

 

NIET SUCCESVOL?

Maar weer even terug naar die omschrijvingen op internet. Als succes bepaald wordt door het wel of niet behalen van je doelstelling, was je dan wel of niet succesvol in 2020?

Wellicht hoor jij bij degenen die nu spijtig moeten constateren het niet gered te hebben dit afgelopen jaar. Omdat de uitdagingen die op je pad kwamen té heftig waren. Je hebt zó je best gedaan er een succes van te maken, hebt nieuwe wegen bewandeld, bent ver buiten je comfortzone gegaan, maar toch is het niet gelukt je doelstelling te behalen.

Betekent dit dat je niet succesvol was? Terwijl je door dit alles zoveel geleerd hebt, zo gegroeid bent als mens en als ondernemer? Ik weet natuurlijk niet hoeveel waarde mijn mening voor jou heeft, maar ik vind je een kanjer als dit voor jou geldt! En kanjers zijn mijns inziens sowieso succesvol ;-).

 

MÉÉR DAN SUCCES

Ik durf zelfs nog een stapje verder te gaan. Misschien heb je in 2020 wel ontdekt hoe waardeloos zakelijk succes is, als het betekent dat je geen energie en tijd hebt voor wat er écht toe doet in je leven. Misschien had je, juist doordat het niet lekker liep in je bedrijf, eindelijk wél aandacht voor wat belangrijk is. En misschien maakte juist dát 2020 een heel succesvol jaar voor jou!

Persoonlijk heb ik door schade en schande moeten leren dat er meer is dan succes. Vanaf mijn vijftigste kwam steeds meer het besef dat mijn VRIJHEID mij liever was dan mijn dikke bankrekening. Ik voelde me gevangen in de gouden kooi van mijn toenmalige bedrijf, er was geen ruimte voor het WAARDEVOLLE LEVEN waarnaar ik zo verlangde. Ik was wel succesvol maar niet gelukkig. Uiteindelijk besloot ik mijn HART te volgen en ging het roer volledig om.

Ben ik nu succesvol? Volgens zakelijke maatstaven niet. Wél volgens mijn eigen definitie van succes: Succesvol ondernemen is in VRIJHEID ondernemen vanuit je HART, met voldoende energie, tijd en inkomsten voor het WAARDEVOLLE LEVEN waarnaar je verlangt!

Dat is ‘succes-plus’, dat is MÉÉR DAN SUCCES! En dat is wat ik jou ook zo gun!

Zullen we daar begin 2021 ’s over doorpraten?

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.